Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ντροπή

Είδα ένα βίντεο με δύο αξιαγάπητες νεαρές κοπέλες που σπουδάζουν στο Πεκίνο και διαφημίζουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Αφορά αποσπάσματα από τις περιηγήσεις τους, δείχνει τις κοπέλες χαρωπές να λένε «είμαστε στον Εθνικό Κήπο», «είμαστε στα Αναφιώτικα», «είμαστε στη Σαντορίνη», «είμαστε στην Κύπρο» και ωπ.. πώς δεν έγινε διπλωματικό επεισόδιο; (Τις φαντάστηκα στην Πόλη να λένε «είμαστε στην Αγιά Σοφιά».)

(Ο πατέρας των κοριτσιών είναι Κύπριος, κι αυτές είναι Ελληνίδες, πώς γίνεται αυτό; Αν η Κύπρος είναι Ελλάδα γιατί χρειάζομαι διαβατήριο για να πάω στο νησί μας; )

Φαντάσου να έφτιαχναν ένα ανάλογο βίντεο αγγλίδες, παρουσιάζοντας τις ομορφιές της χώρας τους: «είμαστε στο μπιγκ μπεν», «είμαστε στο βρετανικό μουσείο», «είμαστε στον πύργο του λονδίνου», «είμαστε στην αποικία της αγγλίας, την Κύπρο»….

Φαντάσου ανάλογο βίντεο να έφτιαχναν τουρκάλες, για να παρουσιάζουν τις ομορφιές της χώρας τους: «είμαστε στο μπλε τζαμί», «είμαστε στο τοπ καπί», «είμαστε στο Καστελόριζο», «είμαστε στην Μεγίστη», «είμαστε στη Θράκη»…..

Φαντάσου γερμανίδες κορασίδες να δείχνουν τις ομορφιές τις χώρας τους και να λένε «είμαστε Ακρόπολη»…. (Πού το παράξενο; Οι άγγλοι τα μάρμαρά μας δεν επιδεικνύουν στο βρετανικό τους μουσείο; )

Πού το παράξενο να λένε οι σκοπιανοί την χώρα τους Μακεδονία, και τον Μέγα Αλέξανδρο σκοπιανό; Ο μισός πλανήτης θα μπορούσε να έχει την ίδια αξίωση.

Όλοι μπορούν, να αποφανθούν τα πάντα, επειδή δεν ζούμε στον παράδεισο, επειδή υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντοτε προδότες, αλλά και εχθροί (που παραμένουν ως και σήμερα βάρβαροι), όλοι λοιπόν μπορούν να αποφανθούν τα πάντα, μόνο που για όσους δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται, είναι ντροπιαστικό*.  

Κλείνοντας να πω κάτι πρακτικό. Από το μόνο πράγμα που δεν μπορείς με τίποτα να απαλλαχτείς είναι από το ποιος σε γέννησε. Ακόμα κι αν υιοθετηθείς, ακόμα κι αν αλλάξεις το επίθετό σου, οι ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ σου γονείς θα παραμένουν για πάντα αυτοί που είναι. Η ρίζα σου, από πού προήλθες, δεν αλλάζει με κανέναν τρόπο. Κάνε όσες συμφωνίες θες, υπέγραψε ό,τι θες, στα χαρτιά μπορείς να είσαι όποιος θέλεις, όμως στην πραγματικότητα θα είσαι -εσαεί- οι ρίζες σου και η καταγωγή σου.

* Κανονικά θα έπρεπε αυτά τα αίσχη να προκαλούν ντροπή σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, όμως για να ντραπεί ένας άνθρωπος πρέπει να διαθέτει αιδώ, που η αιδώς είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηθικής. Ο ανήθικος δεν έχει την ικανότητα να ντραπεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου