Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Η επίδραση της μουσικής στην αύρα



Ποιός άνθρωπος δεν έχει αγαπήσει τη μουσική, δεν έχει συγκινηθεί με ένα μουσικό κομμάτι ή δεν έχει βιώσει συναισθήματα ακούγοντας κάποιες μελωδίες που μέσα στον χρόνο συνδέθηκαν με μνήμες; Από την πρώτη στιγμή που το μωρό αντιλαμβάνεται την τονικότητα των γονεϊκών φωνών, η ζωή του είναι γεμάτη από ήχους κάθε στιγμή- ακόμα και αυτός ο χτύπος της καρδιάς είναι μία μόνιμη «μουσική» που υπενθυμίζει την ύπαρξη κάθε δευτερόλεπτο.

Στην Αρχαία Ελλάδα, με τον όρο «μουσική» εννοούσαν το σύνολο των τεχνών που προστάτευαν οι 9 Μούσες, ενώ την καθεαυτή θεωρία της μουσικής κάλυπτε ο ξεχωριστός κλάδος της Αρμονικής. Σε βάθος χρόνου, η τέχνη της μουσικής έγινε ένα ακόμα εργαλείο ψυχικής και συναισθηματικής έκφρασης του ανθρώπου, ένας τρόπος να αποκαλύψει προς τα έξω κάποιος τις εσωτερικές του εν δυνάμει ενέργειες.

Η ίδια η μουσική αγγίζει βαθιά την καρδιά, το πνεύμα και τον νου, αναδεύοντας ακόμα και όσα κάποιος έχει θαμμένα στο υποσυνείδητο του, πυροδοτώντας αναμνήσεις αλλά και επιθυμίες. Ουσιαστικά η κάθε μελωδία που επιλέγει ο καθένας να ακούσει την εκάστοτε στιγμή είναι επιλεγμένη να ταιριάζει με την ψυχοσύνθεση που είναι ενεργή στο παρόν, ακόμα και αν μερικές πλευρές της ίδιας της ψυχοσύνθεσης παραμένουν αθέατες και στο ίδιο το άτομο. Ο εαυτός επιλέγει να βιώσει την εμπειρία που ξέρει πως μπορεί να του προσφέρει ένα μουσικό κομμάτι και να την ταιριάξει στα χαρακτηριστικά του.

Ωστόσο, η επίδραση της μουσικής δεν αγγίζει μόνο τα ψυχονοητικά μέρη του ανθρώπου αλλά και τα ενεργειακά. Όντας μια ύπαρξη με ενσυναίσθηση η αύρα αλληλεπιδρά με την ενέργεια της κάθε μελωδίας, ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά από αυτήν. Φτάνει να δει κανείς το πόσα είδη μουσικής υπάρχουν, και θα καταλάβει πως ο άνθρωπος έχει αναζητήσει ακούσματα που να του είναι ευχάριστα όχι μόνο ακουστικά, αλλά και που να ταιριάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με αυτό που είναι ο ίδιος την εκάστοτε στιγμή. Είναι η ανάγκη εσωτερικής έκφρασης, αλλά παράλληλα και η ανάγκη να βρει κάποιος μία μελωδία-ταυτότητα, ήχους που ταιριάζουν με αυτό που είναι σαν σύνολο.

Σε έρευνες που έχουν γίνει με φυτά έχει αποδειχτεί η ισχυρή επίδραση της μουσικής στην ανάπτυξη τους. Με κάποια μουσικά είδη φαίνεται να ανθίζουν και να αναπτύσσονται γρηγορότερα (χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση στις περιβαλλοντικές τους συνθήκες), ενώ με κάποια άλλα ακούσματα μαραίνονται ή χάνουν την ζωτικότητα τους. Μπορεί κανείς να φανταστεί τότε τί συμβαίνει στην ανθρώπινη αύρα όταν το άτομο ακούει μουσική, ανάλογα βέβαια και με το είδος που θα επιλέξει να ακούσει. Μιας και το αυρικό πεδίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα που λαμβάνει από το γύρω περιβάλλον του, πόσο μάλλον όταν έρχεται επαφή με κάτι τόσο δυνατό όσο η μουσική, στην οποία ανταποκρίνεται και άμεσα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχαιότητα πολλοί λαοί θεωρούσαν την μουσική ως την «γλώσσα των θεών» που δόθηκε στους ανθρώπους σαν δώρο, να τους βοηθά να ομορφαίνουν τη ζωή τους. Όντως, ένα δώρο είναι η μουσική που ευφραίνει την καρδιά, ταξιδεύει το νου και «μιλά» με την αύρα. Ας επιλέξει ο καθένας με αγάπη τα μουσικά λόγια με τα οποία θα επικοινωνήσει με την ίδια του την ενέργεια!

Γιονίντα Ντρίζα – Jonida Driza – Συγγραφέας – Ενεργειακή Θεραπεύτρια



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου